opc_loader

Wensenlijst

Biomimicry

Onze natuurlijke redding!

Het toepassen van lessen uit de natuur bij het oplossen van onze problemen, dat is biomimicry. Jay Hartman is uitvinder en wordt gezien als een van de grote pioniers op het gebied van biomimicry. Zijn missie is het halveren van het wereldwijde energieverbruik en het op zijn kop zetten van de industrie door veel meer en beter de natuur te imiteren. 

In de natuur draait afdeling Research & Development al miljarden jaren!

Motorzagen doen de larve van een boomkever na, Zonnecellen bootsen de energieproductie van boombladeren na, succesvolle bedrijven baseren hun organisatiestructuur op het natuurlijke patroon van sequoiabossen. De klitvrucht schonk ons klitteband, de mug bracht ons de holle hypodermische naald voor een pijnloze prik. Telkens als een Japanse hogesnelheidstrein met bijna 300km/uur een tunnel uit reed, klonk een luide boem. Oplossing? Kijken naar de ijsvogel! Met zijn grote kop en lange smalle snavel duikt deze vogel van grote hoogte naar vis in het water, zonder noemenswaardige plons. De Japanners kwamen met een spitsvormige neus voor de nieuwe trein. Hij bleek geruisloos door de tunnel te zoeven en bovendien 15% energiezuiniger te rijden!

De voorbeelden zijn eindeloos en prachtig. En wat dacht je van de Kevercicade?
 

Dit zijn de tandwielen bij de achterpoten van de Kevercicade. Hierdoor kunnen de achterpoten onder de buik vrijwel gelijktijdig de benodigde sprongenergie leveren. Zodra 1 achterpoot in beweging komt, volgt de andere binnen 30 miljoenste seconde. WAUW!!!

Sinds de industriële revolutie zijn we de natuur mechanisch in plaats van organisch gaan zien en gebruiken. Systemen ontleden naar componenten om die vervolgens naar believen te herschikken, als radertjes. De natuur is verworden tot een pakhuis vol met ruwe materialen, klaar om geplunderd te worden. Als je meer energie nodig hebt voor massaproductie, dan gaat er gewoon een schep extra schep kolen op het vuur. Het ontwerptalent van de natuur, blauwdrukken voor natuurlijke niet-toxische gestroomlijnde efficiëntie zijn we gaan negeren en vergeten. De neveneffecten van dit menselijk handelen zien we nu overal en is ernstig uit de hand gelopen. Het zal zich tegen ons keren. 

De natuur werkt heel anders. De natuur ontwikkelt zich voortdurend, overleeft en bloeit zonder haar grondstoffen uit te putten en zonder haar leefomgeving te vervuilen. Haar mandaat om te overleven en te herscheppen berust op het gebruik van zo weinig mogelijk grondstoffen en energie, zonder het onderliggende ecosysteem schade toe te brengen. De natuur is schoon, groen en duurzaam. Vanuit de natuur bezien is er geen energietekort, nooit. Alles is energie. En er is geen verkwisting en schadelijk neveneffect. 

 

De nieuwe wereldeconomie zal linksom of rechtsom weer teruggaan naar het organische. Door nog veel beter te kijken naar hoe de natuur functioneert kan de mens enorme stappen zetten. Het leven op aarde heeft 3,8 miljard jaar lang kunnen experimenteren, met een onbeperkt onderzoeksbudget. We zitten bovenop een gigantische bibliotheek vol elegante, efficiënte methoden voor functie, vrij beschikbaar voor iedereen die de juiste vragen stelt. Denk hier goed over na, hoe je ook leeft, hoe je je bedrijf of product nu vorm geeft, het kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid veel slimmer, groener, duurzamer, natuurlijker! 

Lees het prachtige artikel over Jay Harman in The Optimist Jul/aug 2013 en lees zijn nieuwste boek ‘The Shark’s Paintbrush’.


TEDxMarin - Jay Harman - An Alternative Cure for Global Warming
 


Rob M.M. Greuter
21 juni 2013
Actualisatie: 15 oktober 2015