opc_loader

Wensenlijst

Levend voedsel!

Het belang van levend voedsel en Prana!

Introductie

Om te begrijpen wat levend voedsel is, mogen we eerst dood voedsel leren herkennen. Dood voedsel bezit geen levenskracht meer. Een gekookte graankorrel zal nooit meer ontkiemen, terwijl een onbehandelde graankorrel al spoedig zal ontkiemen en een nieuwe plant vormen, zodra daartoe de kans wordt gegeven. Plant een amandel in de grond, en op die plaats zal het zaad ontkiemen en uitgroeien tot een amandelboom, indien de klimaatomstandigheden geschikt zijn. Stop een schaap van je slager in de grond, en er gebeurt niets, het dode lichaam zal slechts gaan rotten.

Geef echter een gekookte en een ongekookte pit aan een wetenschapper, en hij zal je het voedingskundige verschil niet of nauwelijks kunnen vertellen. De gekookte, geroosterde of industrieel bewerkte pit zal nagenoeg evenveel meetbare voedingsstoffen, mineralen en andere door de wetenschap te meten stoffen bevatten als de pit in natuurlijke ongeschonden staat. Je zou kunnen vermoeden dat hun voedingskracht identiek is. Echter, enkel de ongeschonden pit zal ontkiemen, de andere beslist niet, deze zal nooit meer tot leven komen. De levensenergie, levenskracht (prana) is eruit. Wetenschappers kunnen dat niet zien. 

Heb je er ooit over nagedacht welk verschil het voor je lichaam uitmaakt of je levend of dood voedsel eet? Voedingsmiddelen in haar oorspronkelijke, natuurlijke staat, tegenover bewerkte, verhitte, wellicht vervuilde voeding? De natuur vergist zich nooit. Ook jouw lichaam als onderdeel van de levende wereld heeft een nauwkeurige programmering. Alles in het leven is gericht op leven, nooit op dood. Er zit dan ook een ongelofelijk streven naar voortgang van het leven in alles dat bestaat. Het leven is bijzonder krachtig. Dat blijkt ook wel, ons lichaam is enorm sterk. Kijk alleen maar naar alles dat wij tégen het leven doen, desondanks geeft ons lichaam het niet snel op!

Daarom is Prana zo belangrijk!

Jouw lichaam is een voertuig. Leven heeft zich gemanifesteerd in dat voertuig. Om je leven te kunnen leven tot zijn volle potentieel, is het van vitaal belang dat dit voertuig in de allerbeste conditie blijft door middel van de juiste voeding. 

Jouw relatie tot voeding is een indicatie voor jouw relaties met andere aspecten van jouw leven. Al hetgeen jij in je lichaam stopt heeft directe invloed op jouw lichaam, maar ook op je geest en ziel, op hoe jij je leven leeft. Als je voeding vol is van Prana, levenskracht, dan zal het jou de mogelijkheden geven om je leven te leven tot zijn volledige potentieel. Zuivere voeding, vol met Prana en bereid met liefde, dankbaarheid, meditatie, goede trillingen, zal je véél meer geven dan enkel de bevrediging van je smaakpapillen. Het voedt je lichaam, geest, ziel en zintuigen terwijl het meteen ook bijdraagt aan de verhoging van de fysieke energie, positief denken, creativiteit, lang leven en een sterk verhoogd bewustzijn van het leven in al zijn schoonheid. Het brengt je dichter bij een goddelijke staat, je natuurlijke staat, je geboorterecht. 

De mens alleen

De mens is het enige wezen in de natuur dat het leeuwendeel van zijn voedsel niet (meer) eet zoals de natuur het heeft laten groeien. En dat doet de mens alweer zo’n 10.000 jaar. De door de mens gedomesticeerde dieren reken ik hier niet toe, zij hebben immers weinig vrije keuze. De mens is eveneens het enige wezen in de natuur dat kampt met metersdikke boeken aan ziekten. En dat ondanks alle medische, voedselkundige en industriele ‘vooruitgang’. De harde waarheid is dat we zieker, zwakker en vermoeider zijn als ooit tevoren, inclusief aanzienlijke fysieke en mentale degeneratie, uitdrukkelijk en vooral in de ‘welvarende’ landen. 

Gelukkig vragen steeds meer mensen zich af of het allemaal niet anders moet. De verbanden tussen onze voeding, onze leefstijd en ons gebrek aan goede gezondheid en grote vitaliteit (hetgeen onze natuurlijke staat is) wordt steeds duidelijker, voor steeds meer mensen. Ook de grote uitputtende impact van dit alles op de natuur, Moeder Aarde baart een sterk groeiend aantal mensen serieuze zorgen, terecht. 

Natuurlijk

Al die mensen beginnen de antwoorden te herkennen door beter naar de natuur te kijken. Onze vervreemding van de natuur – tot aan geasfalteerde ‘tuinen’ aan toe – is vreselijk uit de hand gelopen, dat is het eerste dat zal opvallen. De natuur is onze bron en heeft het beste met ons voor. De natuurwetten zijn logisch, zuiver, in volledige balans en prachtig! Dat is hetgene dat op een later moment zal gaan opvallen, vooral nadat de eerste helende vruchten zijn geplukt, letterlijk en figuurlijk.

Is koken werkelijk ongezond, onnatuurlijk?

Daarvan raak ik inderdaad steeds meer overtuigd. Zodra we voeding gaan verhitten, boven temperaturen van zo’n 40° C, ontstaan er grote chemische veranderingen. Een grote hoeveelheid vocht in de voeding zal verdampen. Geuren, kleuren en structuren zullen sterk veranderen. Eiwitten worden ongeschikt voor menselijke consumptie, mineralen en sporenelementen vallen uiteen naar een voor het lichaam onbruikbare staat. Vele enzymen, vooral die onmisbaar zijn voor de vertering en vele vitaminen worden vernietigd. De natuurlijke balans aan voedigsstoffen is volledig uiteen gereten. 

Een gekookte wortel is niet beter opneembaar dan een rauwe wortel, dat is een groot misverstand. Voor vertering van voedsel zijn nu eenmaal enzymen nodig, en die komen voornamelijk uit de voeding die je eet. Rauwe voeding is de enige bron van levende enzymen. Alle voeding die boven zo’n 70° C wordt verhit heeft geen spoor meer van deze levende enzymen in zich. En enzymen zijn alles voor het leven. Niet voor niets worden ze de magische moleculen genoemd. Ze zijn de sprankel van het streven naar herstel, naar behoud en vernieuwing, de wonderlijke tussenkomende stof die de duizenden ontsporingen weet te corrigeren. Enzymen zijn de levensvonk, het vuur van het bestaan, dat door iedere kooppot ongedaan gemaakt wordt. 

Voor de vertering van voeding heeft het lichaam vele verschillende stoffen nodig. Indien deze niet meer in de voeding aanwezig zijn, zal het lichaam, intelligent als zij is, deze stoffen uit reserves gaan halen. Bijvoorbeeld vitamine B1 voor het verteren van koolhydraten, calcium ter neutralisatie van zuurvorming en zelfs water. Zo ontstaan langzamerhand allerlei tekorten, terwijl wij denken zo gezond bezig te zijn door het eten van al die tot pap gekookte broccoli. 

En er worden vele nieuwe verbindingen gevormd, we hebben nog geen idee van de gevolgen hiervan. Vanzelfsprekend zal ons lichaam op dit alles reageren, ze kan niet anders. Dergelijke voeding wordt behandeld als een aanval, het aantal witte bloedlichamen neemt dan ook onmiddelijk toe, er ontstaan ontstekingsreacties, het immuunsysteem raakt in een hoge staat van paraatheid, iedere keer weer. Totdat het immuunsysteem uitgeput raakt. Dan kan 5 jaar duren, maar ook 60 jaar, afhankelijk van vele additionele factoren. 

Vraag jezelf eens af: als voeding in haar natuurlijke staat niet is te eten, was het dan wel de bedoeling dat we het gaan eten? Het zal inmiddels duidelijk zijn dat verhitting van onze voeding logischerwijs  geen toegevoegde waarde kan hebben. We zijn eenvoudigweg niet in staat om al datgene dat de natuur voor ons heeft bestemd te verbeteren. Dat hoeft gelukkig ook niet, de natuur is rijk en prachtig. 

Het allergrootste verlies door verhitting, industrieel bereiden en vervuilen van onze voeding is natuurlijk het verlies van Prana. Kirilian fotografie maakt dat heel duidelijk zichtbaar, neem eens een verbazend kijkje op http://www.kirlian.com
 

Tomaat energie

De energie van een tomaat vóór het koken (links) en na het koken (rechts).

 

Broccoli energie

De energie van eenbroccoli vóór het koken (links) en na het koken (rechts).


Wat is Prana?

Prana is de levenskracht die van vitaal belang is voor alle levende wezens. Voor de mens is Prana pure levensenergie die we nodig hebben om te kunnen functioneren op emotioneel, mentaal en fysiek niveau.

Prana komt voort uit het Sanskriet. Pra is een voorwoord, Ana betekent ademen. De letterlijke vertaling van Prana is ‘vóór het ademen’. Leven komt vóór het ademen en is de oorzaak ervan. Een synoniem voor Prana in het Sanskriet is ‘Ayur’. Prana en Ayur betekenen ook ziel (Jiva of Atma) en zijn verantwoordelijk voor het in het lichaam houden van de ziel. Er kan niets bestaan voordat er Prana is.

Prana is de bron van alle gemanifesteerde materie. Ayurveda is in hoofdzaak een Pranisch systeem van geneeskunde. De basis van de constitutionele methodologie binnen de Ayurveda is gestoeld op de vijf mogelijke toestanden van materie, voortkomend uit Prana. Prana is het kosmische principe van beweging van energie. Het wordt gezien als de onderliggende oorzaak van alle manifestaties. Het is het meest subtiele element van bestaan en toch het meest aanwezig in haar manifestaties rondom ons. Prana machtigt alle krachten in het Universum, alle andere krachten zijn ervan afhankelijk, zelfs de creatie ervan. Prana is de eeuwigdurende beweging achter de steeds veranderende kosmos. 

Prana ken vele verschillende manifestaties, van de meest subtiele tot de ruwe manifestatie van electriciteit. Het is de kracht die in staat stelt te denken, te voelen, het is het allereerste geluid dat we horen. Prana manifesteert zich in ons lichaam als de vijf Prana’s: Apana, Prana, Samana, Udana, en Vyana.

Deze vijf Pranische krachten regeren alle type bewegingen van het lichaam, bedwingen en stimuleren de mentale activiteit, coördineren alle zintuigen en helpen ervan te genieten, houden het lichaam bijeen, stimuleren spraak, verwijderen afvalstoffen, stimuleren de spijsvertering et cetera. 

Korter verklaard: Prana is de primaire bewegende kracht in ons lichaam en in ons Universum. Prana is niet de ademhaling, het is de kracht die ademhaling mogelijk maakt! Prana is geen energie, het is datgene dat energie de kracht geeft energie te zijn. Prana is niet direct zichtbaar, het is op te merken door haar acties. Prana is neutraal, haar kwaliteit is energie zonder specifieke kwaliteiten, het is energie in haar pure vorm. Deze pure energie kan iedere kwaliteit of vorm aannemen zonder haar zuiverheid te verliezen. Prana is de zuivere kracht achter iedere beweging!

Prana geeft vitaliteit aan het fysieke lichaam en het vermogen tot denken. Prana is zowel fysieke als mentale energie. De beweging van het denken in de geest komt voort uit de beweging van Prana. En de beweging van Prana ontstaat als gevolg van de beweging van het denken in bewustzijn. Zo ontstaat de cirkel van wederzijdse afhankelijkheid, gelijk aan de golven en bewegingen van stromingen in water. 

De vijf Prana’s

Van de vijf Prana’s in het lichaam, worden Prana en Apana gezien als de twee belangrijkste. Prana zit in het hart en het hoofd, Apana zit aan de onderzijde van de wervelkolom, ook bekend als de neerwaartse adem, neerdalende beweging, naar de aarde toe. Prana en Apana vormen samen de polariteit van de adem, ze geven ons de kracht te ademen. Prana is het zonne-aspect (mannelijk) en Apana het maan-aspect (vrouwelijk). Samana zit in de navelstreek, het is de samenbrengende impuls, naar de kern. Udana zit bij de keel en beweegt op en neer door het hele lichaam, het is de opwaartse adem, de opstijgende kracht. Vyana is de verspreidende stroming van het centrum naar de rand ervan.


Wat is voeding?

Volgens De Vijf Aandachtsoefeningen, opgesteld door Thich Nhat Hanh, onderscheiden we 4 soorten voedsel:

 • Eetbaar voedsel
 • Zintuigelijk waarnemen
 • Intentie
 • Bewustzijn


Ik kan daar slechts deels in meegaan. Er ontbreken m.i. namelijk een aantal essentiële voedingen voor de mens. Laat ik proberen het overzicht vollediger te maken:

Voeding voor de mens

 • Eetbaar voedsel (voedende voeding & vitaal water)
 • Zintuigelijk waarnemen
 • Intentie
 • Bewustzijn
 • Liefde
 • Aandacht
 • Zuiverheid
 • Zingeving
 • Harmonie
 • Zonlicht
 • Ademhalen
 • Aardse energie
 • Kosmische energie
 • Zuurstof
 • Leegte
 • Rust
 • Bewegen
 • (Glim)lachen
 • Dansen
 • Zingen


De volgorde is willekeurig, heelbewust. Laat dit overzicht goed en met aandacht tot je doordringen, het zal je enorm gaan helpen!


Aanbevolen leesvoer

Voedingsleer volgens de Natuurlijke Hygiëne
Gouden regels voor helende fruitcombinaties
Ontbijtprogramma volgens de Natuurlijke Hygiëne
De Principes van de Natuurlijke Hygiëne
Natuurlijke Hygiëne
Stop vermoeidheid
De kracht van Fruit
Voedingsleer fysiek en mentaal

Gezondheidsgidsen
Informatiebundels


Rob M.M. Greuter
29 augustus 2013
Actualisatie: 17 oktober 2015