opc_loader

Wensenlijst

Over het magische sungazing

Sungazing, zonnestaren, zonnekijken!

Zonnestaren, of zonnekijken ("sungazing" in het Engels), is het rechtstreeks in de zon kijken voor het doen toenemen van geestelijke en lichamelijke gezondheid, rust, vrede, helderheid, geheugen, en meer. Het zou zelfs kunnen leiden tot de mogelijkheid om zonder de inname van vast voedsel te leven. Angst voor schade aan de ogen is onterecht, zolang iemand op een verstandige manier met het zonnekijken omgaat.
De zon stond centraal in vele oude culturen. De zonaanbidding van die tijd was mogelijk verbonden met zonnestaren.

Eén van de bekendere aanbevelers van zonnestaren in de huidige tijd is de (in 1937 geboren) Indiër Hira Ratan Manek. Hij leeft naar eigen zeggen al sinds 1995 zonder vast voedsel. Hij zou alle energie verkrijgen via zonlicht, contact met aarde door op blote voeten te lopen, en daarnaast enkel drinken maar nooit iets eten. Daar tegenover staan beweringen dat hij meerdere malen is "betrapt" terwijl hij at en hij zou later hebben toegegeven een kort tijdvak eten te hebben genuttigd. Ik heb Manek in oktober 2009 ontmoet tijdens een lezing van hem in Perú. Hij reist namelijk de hele wereld over om enkel tegen onkostenvergoeding te vertellen over zonnestaren. Hij is regelmatig ook in Nederland.

HRM-methode

Er zijn verschillende manieren waarop zonnestaren kan worden uitgevoerd. Onderstaand een beschrijving van de belangrijkste punten van de uitvoering zoals Manek die zo ongeveer voorschrijft.

  • Je kijkt rechtstreeks in/naar de zon (de volledige lichtbol) op een tijdstip dat het veilig is. Indien mogelijk onafgebroken, of anders verdeeld in meerdere sessies op een dag tot de totale tijd van je opbouw.
  • De vuistregel is dat zonnestaren alleen in ongeveer het eerste uur na zonsopgang en het eerste uur voor zonsondergang veilig is. Tijdens het zonnestaren mag de UV-index in ieder geval niet hoger zijn dan 2. Voor Nederland betekent het dat zonnestaren van ongeveer oktober tot begin maart ook midden op de dag mogelijk is, indien het voldoende onbewolkt is.
  • Bouw langzaam op. Begin met 10 seconden op de eerste dag, 20 seconden op de tweede dag, 30 seconden op de derde dag, enzovoort. Als je langere tijd niet aan zonnestaren hebt gedaan dan dien je weer met een kortere tijd te starten en in versneld tempo op te bouwen naar de tijdsduur die je eerder had bereikt. Als het een dag niet mogelijk is kun je altijd voor kortere tijd zonnestaren en de volgende dag weer verder met je opbouw. Niet verder opbouwen dan enkele minuten of tot het moment dat je duidelijke voordelen ervaart kan natuurlijk ook.
  • De opbouw gaat niet verder dan 44 minuten op een dag. Om dit te bereiken heb je dus minimaal negen maanden de tijd nodig. Gedurende de opbouw zou je een duidelijke toename van energie en/of helderheid ervaren. Aan het einde van de opbouw verdwijnt mogelijk je nood aan vast voedsel. Als je vervolgens een jaar lang elke dag 15 minuten blijft zonnestaren of een jaar lang elke dag 45 minuten op blote voeten wandelt, dan zou daarna 5 minuten zonlicht per dag op je huid voldoende om voortaan zonder vast voedsel als leven zonnepaneel te leven (er staan op internet verschillende versies van het protocol na het bereiken van de 44 minuten).
  • De resultaten zullen verschillen per persoon omdat iedereen anders is. Het beste is om het zonnestaren met gerichte aandacht en ontvankelijkheid te doen. Laat je spieren, met name je gezichtspsieren, ontspannen. Het beste is om tijdens het zonnestaren op blote voeten op de aarde te staan. Bij voorkeur op zand, modder of grind, en beter niet op beton, steen of gras. Dit heeft te maken met energiegeleiding.
  • Als het niet mogelijk is om veilig rechtstreeks naar de zon te kijken kun je ook midden op de dag via zoet water of glas naar de zon staren, als de zon daarvoor voldoende hoog staat.
  • Als de UV-index lager is dan 2 maar de zon toch te fel is om volledig in te kijken, dan kun je de intensiteit iets verlagen door bijvoorbeeld met je handen rond je ogen de lichtuitstraling om de bol van de zon te blokkeren, of door bijvoorbeeld net langs de bladeren van een boom te kijken.


Voor meer inlichtingen en het lezen van ervaringen van mensen met zonnestaren is het handig om even op het internet rond te neuzen. Zoek ook vooral naar Engelstalige ervaringen, zoek dan op het trefwoord 'sungazing'. 

Soms wordt aangegeven dat het belangrijk is dat als je wilt gaan zonnestaren je zelf moet bepalen of je hier klaar voor bent. Volgens Manek zijn andere zaken zoals voedingspatroon niet van belang voor de werkzaamheid van zonnestaren. Andere mensen raden juist wel aan om bijvoorbeeld telkens lichtere maaltijden te eten wanneer je gaat opbouwen richting 44 minuten om zonder eten te kunnen leven.

Boekentip

Sungazing van Ron van Dijen. Een absolute aanrader!


Rob M.M. Greuter
9 juni 2011
Actualisatie: 15 oktober 2015