opc_loader

Wensenlijst

De Kracht van Fruit

Fruit is supergezond  en snel krachtvoer!

Ik ben begonnen als vegetariër, niet goed wetend hoe ik in de wereld mijn weg moest vinden, hoe ik er een beetje evenwicht in kon krijgen en hoe ik daardoor mijn gezondheid kon verbeteren. We zochten het bij de macrobiotiek, bij de granen, verminderden de funeste producten en hadden het geluk terecht te komen bij mensen die een grote liefde hadden voor fruit en groenten. Na eerst twintig jaar zonder fruit  en groenten, een aantal jaren met een beetje groenten en maar weinig fruit, ging er een wereld voor mij open. Een wereld die mijn leven en mijn gezondheid gigantisch hebben beïnvloed. De laatste 20 jaar is de constante van iedere dag twee kilogram fruit en een kilogram groente. Daar zijn afwijkingen op geweest, maar ik kom steeds terug op deze balans. Het resultaat is, dat wanneer ik hiervan afwijk, het mij geen goed doet, integendeel. Na al die jaren komt het zelfs onwaarschijnlijk over dat een mens kan leven zonder het eten van fruit. Maar ja, we weten dat het leven sterk is en men eerst ver moet afdwalen voordat er een kans op ziekte ontstaat.

Maar als fruit zo gezond is, kan je je natuurlijk afvragen waarom er bij het grote publiek nog zoveel weerstand bestaat tegen het eten van fruit en waarom fruit niet die positie geniet die het zo toekomt? Ik zal proberen daarvoor een verklaring te geven. Er wordt voor fruit geen reclame gemaakt, zoals dat wel gebeurd voor repen, blikjes, verpakte producten, merken en restaurants. Er is niemand die voldoende kapitaal besteed om fruit naar voren te schuiven als moderne en weldadige voeding. Terwijl er voortdurend wordt gewerkt aan het imago van industrieproducten is er geen enkele instantie die zich inzet voor de marketing van fruit. 

Natuurlijk wordt fruit vaak verkeerd gebruikt. Kijk naar de folders van gezondheidsinstanties, die zien fruit als dessert, nooit als voeding. Als je de voedselcombinatieprincipes kent, dan weet je dat je fruit nooit als dessert moet gebruiken. Eet alleen maar dessert, of vergeet het dessert, in het geval van fruit. Wat het verzadigingsgevoel betreft hebben mensen soms een probleem met fruit. Ze vinden het vervelend dat je na een uur alweer 'honger' hebt. 'Het vult niet genoeg' hoor ik dan soms. Ze hebben gelijk. Fruit is geen buikvuller. E je moet kiezen: een gevulde buik en weinig energie, of een lege maag en veel energie. Een gevulde buik en veel energie gaan nu eenmaal niet samen. Het is het een of het ander. Ik hoor soms mensen die het extreem vinden om alleen maar fruit te eten. We leven in een gekke wereld. Het is in die wereld niet extreem om extreem veel brood, koekjes of pizza te eten, extreem veel te roken, extreem veel koffie te drinken et cetera. Daarover hoor je zelden iemand. De hele wereld kent een extreem dode en domme voeding, en laat geen ruimte voor een verstandig alternatief, omdat het de economie niet dient. 

De klap in het gezicht van een fruitteler is dat men je nog komt vertellen dat men zo ziek wordt van fruit. Fruit heeft het gedaan! Het waren niet de hamburgers, niet de frieten, niet de Cola Cola, maar die 7 druifjes die men nadien at. 'Ik kan geen fruit eten, want ik krijg er zo'n verschrikkelijke diarree van'. 'Ik moet erg voorzichtig zijn met fruit want mijn bloedsuikerspiegel....'. Straks horen we zo'n genie die heeft ontdekt dat je van fruit eten diabetis krijgt. Hoe verklaar je dan dat in alle 'revere-diabetis' programma's het eten van fruit is ingebouwd? Laten we redelijk zijn en eerlijke conclusies trekken. Als mensen aan diverse klachten lijden (ook vegetariërs en raw-fooders), dan is dit niet te wijten aan het eten van fruit. We moeten dan de oorzaken zoeken in:

  • Het gebruik van teveel vet (hoge vetratio t.o.v. koolhydraten).
  • Teveel niet geweekt droog fruit, al of niet in combinatie met teveel vet.
  • Het kwistig gebruik van oliën, die de spijsvertering vertragen en daardoor de kans op gisting verhogen.
  • Het maken van rauwkostrecepten met veel te veel contradictorische ingrediënten. 
  • Onvoldoende verse voeding, waaronder ook onvoldoende fruit.


Voor al die tegendraadsen die je vertellen dat fruit des duivels is en je geen goed doet, heb ik enkele punten die je kan overdenken, ook in het koudere jaargetijde.

Fruit is de beste bron van koolhydraten

Het menselijk lichaam draait volledig op koolhydraten. De voeding van de mens zou overwegend uit koolhydraten moeten bestaan. Elke studie van traditionele culturen kan dit aantonen. En anders eten ze rijst, maïs, zoete aardappels, tortilla's, chapati's, omdat fruit lokaal niet beschikbaar is, of niet het gehele jaar. Fruit is de beste bron van koolhydraten, omdat het basenvormend is, in tegenstelling tot granen. Fruit is zeer rijk aan vitaminen, enzymen, co-factoren voor de enzymen, anti-oxidanten, zeer specifieke mineralen en beschermende voedingsstoffen. Is iemand ziek? Eet fruit. Wil iemand maximale bescherming tegen ziekte? Eet fruit.

Fruit behoeft geen bereiding

Je kan fruit verwerken tot een smoothie, een fruitsaus, of een ander puur-fruit gerecht. Maar als er één voedingsproduct is dat mensen zonder enige aanvulling of smaakversterker willen eten, dan is het fruit. Zonder het zoutvat of zonder de noodzaak om te kruiden. Je hebt het peper- en zoutvat niet nodig bij het eten van papaja of een appel.

Fruit is natriumarm

Fruit is van nature arm aan natrium en omdat het geen noodzaak kent om zout toe te voegen aan een fruitmaaltijd, zal fruit effectief iets doen om je veel te hoge natriumwaarden te laten dalen. Hoe meer calorieën je uit fruit betrekt, hoe minder calorieën je nodig zal hebben uit andere voedingsproducten, ook de ongezonde met teveel natrium. Een aantal weken veel meer fruit eten en je zal ervan overtuigd zijn zodra je je hoge bloeddruk ziet dalen.

Fruit heeft een lage glycemische index

Het is een mythe dat fruit de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. In werkelijkheid staat fruit eerder middelmatig genoteerd in de glycemische index. Terwijl wit brood een waarde van 95 haalt, zien we dat een banaan op slechts 54 staat. Perziken staan op 42 en druiven op 46. Er zijn uiteraard uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan dadels met een waarde van 103. De reden waarom fruit eerder laag genoteerd staat, is omdat fruit een combinatie van suikers bevat (fructose, sucrose en glucose). Elke suiker wordt opgenomen in zijn eigen tempo. Fruit bevat ook heel wat voedingsvezels, die de opname vertragen. Daarom is fruit het perfecte energievoedsel met een spreiding van de opname en afgifte van haar suikers. 

Fruit is hydraterend

Fruit is zo rijk aan water, dat het tegelijk eten en drinken is. Fruit bevat tussen de 80 en 90% van het beste water.

Fruit is natuurlijk fast food!

Fruit is voedsel dat klaar is voor gebruik. Snel klaar en gemakkelijk te eten. Wat is eenvoudiger dan een rijpe mango schillen en uitlepelen? Of een rijpe perzik, prachtig verpakt in een ecologische verpakking!

De meeste lang levende volkeren aten veel fruit

De Hunza's, die lang de repuatie hadden het langst levende volk te zijn, aten ongetwijfeld meer fruit dan iedere andere cultuur in de wereld. Bij uitzondering vind je een honderdjarige die rookte en junkfood at. Maar je zult meer honderdjarigen vinden die dagelijks veel fruit aten. 

Fruit is een anti-oxidantenbom!

Fruit is vol van kankerbestrijdende anti-oxidanten. Zoveel zelfs dat veel bedrijven proberen deze anti-oxidanten te comprimeren in dure tabletten, poeders en sappen. Je betaald veel geld, maar hebt niet het plezier van het eten van fruit. De meest effectieve anti-aging stoffen vinden we in fruit. Denk aan de vermaarde rijkdom van bosbessen, aardbei, bramen, framboos, granaatappel, kiwi, citrusfruit et cetera. Diep gekleurde vruchten zijn bijna altijd zeer rijk aan genezende en beschermende stoffen, die we nu pas beginnen te begrijpen.

Fruit houd je slank en lenig

Fruit is het perfecte voedsel voor gewichtsbeheersing. Eet bijvoorbeeld een grote appel voor iedere maaltijd. Dit zal je maag vullen en overeten voorkomen. Fruit heeft weinig calorieën, bevat veel water en voedingsvezels. Je moet je voeding nooit berekenen in broodeenheden, maar in appeleenheden! Alleen groenten hebben een lagere calorische coëfficient. Sla en bladgroenten en komkommer hebben zelfs een negatieve calorieënwaarde. Je mag heel wat fruit eten voordat je echt teveel calorieën binnenkrijgt. Bovendien zitten in fruit talrijke factoren die juist verhinderen dat je suikers gaat opslaan als vet. 

Fruit, de schoonheidsremedie

De stelling van David Wolfe was dat echt mooie mensen veel fruit eten. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde substanties zoals carotenoïden de huid een levendiger uiterlijk geven. Maar dat is lang niet alles in fruit en groenten dat je zal helpen een natuurlijke schoonheid te behouden.

Ik hoop dat dit argumenten zijn die je niet onberoerd laten om serieus fruit te gaan eten, ook in het koudere jaargetijde. Natuurlijk moet dat fruit niet uit de koelkast geserveerd worden. Zorg ervoor dat in je huis altijd is te zien welke liefde je hebt voor natuurlijk voedsel, en haal iedere dag de rijpe en heerlijke vruchten van de fruitschaal. Leef mee met de seizoenen en zoek uit wat het beste fruit van het seizoen is. Je hoeft geen fruitariër te worden. Niemand zegt dat je uitsluitend fruit moet eten. Maar ontdek wat fruit voor je gezondheid, je uithoudingsvermogen, je mentale alertheid kan doen!


Aanbevolen aanvullend leesvoer

Voedingsleer volgens de Natuurlijke Hygiëne
Gouden regels voor verstandige fruitcombinaties
Ontbijtprogramma volgens de Natuurlijke Hygiëne
De Principes van de Natuurlijke Hygiëne
Natuurlijke Hygiëne
Stop vermoeidheid


Auteur: Stefaan de Wever, oprichter van Stichting De Groene Dag
Vertaling: Rob M.M. Greuter
Publicatie: Natuurstemmingen 168
Actualisatie: 11 oktober 2015