opc_loader

Wensenlijst

Matcha bereiding

De juiste zorgvuldige manier, met al jouw aandacht!

Hoewel de traditionele Japanse theeceremonie (chanoyo) voor beginners ingewikkeld en ontoegankelijk kan lijken, is Matcha echt niet moeilijk te bereiden. Voor het bereiden van deze bijzondere thee gebruiken we geen theepot maar een theeschaal (chawan), een bamboegarde (chasen) en een bamboelepeltje, de chashaku.

Stap 1

Bereid de chawan voor door deze te vullen met heet water gedurende tenminste 30 seconden. Roer de bamboegarde zachtjes door het hete water om deze zo te hydrateren en de borstels flexibeler te maken. Maak hierna de chawan leeg en droog de binnenzijde grondig met een schone vaatdoek. 
 

 Matcha bereiding stap 1

Stap 2

Plaats de fijne zeef op de chawan en schep met de chashaku zo'n 2 gram Matcha (twee chashaku's = een halve theelepel) in de zeef. Hierdoor wordt het Matcha poeder beluchtigd waardoor een romiger schuimemulsie kan ontstaan en meteen de vorming van klontering wordt voorkomen. Tik met de zeef voorzichtig op de chawan zodat het fijne poeder erin valt.
 

Matcha bereiding stap 2
 

Matcha bereiding stap 2b

Stap 3

Verwijder de zeef en giet ongeveer 80ml water van zo'n 75 graden celcius (liefst zacht, gevitaliseerd water) over het poeder. Roer dan met de chasen in een constante doch energieke beweging van bodem naar oppervlakte. De bamboeborsteltjes mogen hierbij de chawan niet raken, ook de bodem niet. Roer langzamer zodra er zich een delicate schuimlaag begint te vormen, ga dan al roerende meer naar de oppervlakte en zorg ervoor dat eventuele grotere bellen stuk gemaakt worden. Dit geheel duurt ongeveer 15 seconden.
 

Matcha bereiding stap 3

Stap 4

Verwijder de chasen en spoel deze af onder warm (niet heet) water en plaats deze in de gardehouder. Droog de chashaku af met een doek, deze mag niet nat worden. Reik de chwawan met twee handen vastgehouden aan je gasten aan, een vriendelijke knik met het hoofd hierbij mag. Drink de Matcha! Neem telkens bescheiden slokjes. 
 

Matcha bereiding stap 4

Aanvullingen

Hoewel ik je uitnodig om de Matcha puur te genieten, moet het gezegd dat traditioneel, vooraf aan het drinken van Matcha een klein hapje gegeten wordt. Dit wordt gedaan om ook de smaakpapillen een beetje voor te bereiden op de licht bittere smaak van Matcha. Donkere chocolade past hier heel goed bij. Gewoon een stukje chocolade in de mond smelten, erna de eerste slok Matcha gebruiken.  

Watertemperatuur

Na het koken het water laten afkoelen tot circa 75-80 graden celcius. Bijvoorbeeld door de waterkoker te openen en 10 minuten te wachten, of het gekookte water 4-5 keer in een andere kan over te gieten. Het water zal telkens bij het overgieten zo'n 4-5° graden afkoelen.