opc_loader

Wensenlijst

Voedingsleer fysiek en mentaal

Voeding voor de mens, de ultieme schijf van 20!

Wanneer we ziek zijn, willen we (meestal) graag helen. Maar hoe pak je dat dan aan? Visualiseer een plant die niet floreert, ziek is. Ga je dan voedingsstoffen op de bladeren smeren, nadat je de bladeren hebt uitgeknepen in de hoop zo de plant van toxines verlost te hebben? Nee, we geven de plant te drinken en verrijken de grond waarin de wortels zitten, we plaatsen de plant wellicht op een gunstiger plek. We geven de plant onze aandacht en liefde. We herscheppen dus de voorwaarden waarin een plant goed gedijt. 

Om te kunnen helen moet je dus eerst weten welke voorwaarden je ziek gemaakt hebben. Je kan ouddenkend selecteren uit drie hoofdgroepen: voeding, leefstijl en toxines. En voor alle drie geldt een fysiek en een mentaal aspect. De voor de mens noodzakelijke voeding bestaat echter uit meer aspecten en pakt daarmee voeding en leefstijl ineen. 

Volgens De Vijf Aandachtsoefeningen, opgesteld door Thich Nhat Hanh, onderscheiden we 4 soorten voedsel:

 1. Eetbaar voedsel
 2. Zintuigelijk waarnemen
 3. Intentie
 4. Bewustzijn


Ik kan daar slechts deels in meegaan. Er ontbreken m.i. namelijk een aantal essentiële voedingen voor de mens. Laat ik proberen het overzicht vollediger te maken:

De ultieme schijf van 20!

 1. Eetbaar voedsel (voedende voeding & vitaal water)
 2. Zintuigelijk waarnemen
 3. Intentie
 4. Bewustzijn
 5. Liefde
 6. Aandacht
 7. Zuiverheid
 8. Zingeving
 9. Harmonie
 10. Zonlicht
 11. Ademhalen
 12. Aardse energie
 13. Kosmische energie
 14. Zuurstof
 15. Leegte
 16. Rust
 17. Bewegen
 18. (Glim)lachen
 19. Dansen
 20. Zingen


De volgorde is willekeurig, heelbewust. Laat dit overzicht goed en met aandacht tot je doordringen, het zal je enorm gaan helpen!


Rob M.M. Greuter
5 augustus 2013
Versie 1.4
Actualisatie: 27 september 2015