opc_loader

Wensenlijst

Hertshoornolie

Een effectief smeerseltje bij dierlijke problemen met dieren!

Hertshoornolie (Oleum animale foetidum crudum) is een dierlijke olie die wordt gewonnen uit de hoeven, horens en klauwen van schapen, runderen en ander slachtafval. De olie wordt voornamelijk gebruikt voor het verdrijven van insecten en het verhinderen van vraat. Het heeft een zeer sterke en onaangename geur voor mens en dier. 

Essentiële bestanddelen

De essentiële bestanddelen van Hertshoornolie zijn nitrieten van vetzuren met 3, 4, 5, 6, 10, 16 en 18 C-atomen vermengd met Pyrrol, Pyridina en hun Methylderivaten. Kwalitatieve analyse toont aan dat dzee olie hoofdzakelijk uit alipatische carbonzuren met kleine hoeveelheden nitrillen bestaat. De aanwezigheid van kleine hoeveelheden aminozuren en aromatische verbindingen kan niet worden uitgesloten. Een nauwkeurige specificatie van Hertshoornolie is niet mogelijk, daarvoor is dit natuurprodukt te divers.

Toepassingen

Het is onder andere geschikt voor preventie van zomereczeem (mug culicoïdes), het verdrijven van insecten, bijvoorbeeld dazen en horzels bij paarden, het verhinderen van vraat door wild en insecten bij jonge struiken en bomen. Staart- en manenvreten bij paarden, staartpikken bij kippen, vechtende biggen en het verjagen van huisdieren.

Hertshoornolie

Kant en klaar of verdunnen

Hertshoornolie wordt kant en klaar verkocht in sprays. Vaak heet het dan PBH of HH spray. Het kan ook puur gekocht worden om het zelf te verdunnen, dat is voordeliger. 

Olie laat zich niet mengen met water, er ontstaat dan een suspensie. Voeg daarom een flinke schuit azijn, eventueel slaolie toe. Voor gebruik steeds heel goed schudden, dan werkt het prima. Maak niet teveel ineens aan, het bederft redelijk snel. 

Voorbeeld

100ml pure Hertshoornolie vermengen met 450ml water en 450ml appelazijn.

Voeding

Het is niet zomaar dat een paard last heeft van het mugje, hij kan de gevolgen ervan niet meer zelf bestrijden, door een verzwakt gestel. Zonder uitzondering zijn de getroffen paarden deels verstoken van de juiste voeding. Zo zie je vaak dat paarden op een wei staan met kort gras, terwijl ze lang gras horen te eten, inclusief bloemen, plantjes die in zo'n wei horen te groeien en bloeien. Ook worden paarden vaak hooi gevoerd van slechte kwaliteit, deels al gefermenteerd. Het paard hoort voeding zelf te fermenteren, daar heeft het dier immers een heel groot reservoir voor beschikbaar. Ga voor geschikt hooi naar www.paardenhooi.nl


Praktische toepassingen

Gebruik Hertshoornolie puur of in mengsels. 

Verenpikken

Spray aangetaste plaatsen, eventueel enkele malen herhalen. 

Vechtende biggen

Spray 1-2 maal daags alle biggen. 

Staartbijten

Eenmaal daags de olie (onverdund) aanbrengen op de staart van het dier.

Verdrijven van dazen en andere stekende insecten

Eenmaal daags de Hertshoornolie aanbrengen op de staart en de manen van het paard of de pony. 

Vraat door wild of insecten bij jonge bomen of struiken

Breng een of enkele keren de olie aan op de stam en enkele takken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude borstel.

Verdrijven van katten en andere dieren uit tuinen

Leg enkele in olie gedrenkte lappen of poreuze houtjes op de plaatsen waar dieren niet mogen komen. Het bereik is 5-10 m2.


Belangrijk

  • Hertshoornolie mag nimmer aan mens en dier gevoerd worden.
  • Contact met de ogen en de huid absoluut vermijden.
  • Nimmer op een schimmel sprayen. (die zal zwart worden).
  • Hertshoornolie geeft vlekken op paarden met een lichtgekleurde vacht, en op kleding.

Rob M.M. Greuter
15 juli 2014
Actualisatie: 20 oktober 2015