opc_loader

Wensenlijst

De 3 meest belangrijke vragen

De 3 meest belangrijke vragen

De 3 meest belangrijke vragen!

- Streef de juiste doelen na en leef vervuld! -

Middelendoelen vs einddoelen

Veel mensen worstelen om echt vervuld te leven. Zelfs als we denken dat we alles goed doen en hard werken om onze doelen te bereiken, zijn we nog steeds niet zo gelukkig als we zouden willen zijn. Waarom is dat waarlijke geluk zo moeilijk te vinden?

Volgens Vishen Lakhiani (oprichter MindValley) komt dat vooral doordat we onze 'middelendoelen' verwarren met 'einddoelen'. Het nastreven van het verkeerde soort doelen kan al je inspanningen om het leven van je dromen op te bouwen verpesten. Wat maakt het leven echt zinvol, opwindend en mooi voor jou? En stel je werkelijk de juiste doelen om daar te komen?

Einddoelen zijn degene die verband houden met wat het betekent om mens te zijn. Doelen zoals gelukkig zijn en bijdragen aan de wereld waarin we leven met de gaven die we hebben gekregen. Een voorbeelden van middelendoelen zijn een bepaald diploma willen behalen, een bepaald bedrag willen verdienen of bijvoorbeeld een goede beoordeling op het werk te krijgen. Velen denken ten onrechte dat middelendoelen einddoelen zijn. Dat als we een van deze middelendoelen bereiken, we gelukkig en vervuld zullen zijn.

Dit blijkt niet zo te zijn. Hoewel middelendoelen zeker nuttig kunnen zijn, is het niet waar ons leven om draait. Het leven gaat uiteindelijk niet over het goed doen op een bepaalde test, het hebben van een bepaalde functie of het rijden van een bepaalde auto. Maar in plaats van duidelijk te worden over onze einddoelen en ons daarop te concentreren, zijn de meesten van ons geobsedeerd door middelendoelen, het is ons grotendeels aangeleerd.

We kunnen ons veel beter afvragen: wat wil ik echt? En wat zou mij en de mensen van wie ik hou echt gelukkig maken?

Gelukkig hoeven we niet te wachten op onze laatste dag op aarde, of op iets heel ergs om onszelf wel de juiste vragen te stellen. We hoeven niet op een dag wakker te worden met de gedachte: "hoe ben ik ooit in deze baan, carrière of in dit beroep terechtgekomen, waardoor ik me eigenlijk ellendig voel?" En we hoeven niet op een dag wakker te worden met de gedachte: "wat als ik meer tijd met mijn familie en vrienden had doorgebracht?" Of: "hoe zou mijn leven zijn geweest als ik meer had gereisd?" Of: "Als ik maar dat werk had kunnen maken dat ik zo graag wilde maken, maar nooit de tijd voor vond."

Stel het stellen van de belangrijkste vragen niet uit!

Wat wil je meemaken voordat je laatste dag aanbreekt? Wat wil je echt niet missen in dit leven? Groeien of onszelf ontwikkelen en bijdragen aan de samenleving maken beide deel uit van onze spirituele behoeften. En naar die behoeften handelen is de zekerste manier om vervulling te vinden. Er zijn drie hoofdcategorieën waarin we het 'vullen' van ons leven op een overzichtelijke wijze in kunnen verdelen: ervaringen, groei en bijdrage.

De drie belangrijkste vragen die we onszelf kunnen stellen zijn derhalve:

  1. Ervaringen: wat wil je ervaren in het leven?
  2. Groei: hoe wil je groeien en jezelf ontwikkelen?
  3. Bijdrage: hoe wil jij bijdragen aan de wereld?

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je als het ware een blauwdruk naar je ziel en ontdek je wat er nodig is om te weten dat je echt hebt geleefd. Het geeft niet alleen absolute helderheid, het zal ook de realisatie ervan veel gemakkelijker, natuurlijker, sneller maken!


Belangrijke instructies

Voordat je deze oefening doet: neem niet meer dan 90 seconden om elk van deze vragen te beantwoorden. Het punt is er niet teveel over na te denken, maar de antwoorden door je heen te laten stromen. Zo zal je je antwoorden natuurlijker ontvangen, direct uit je hart.

Blijf de volle 90 seconden schrijven en stop niet. Op een gegeven moment sluit je kritische geest zich af en begin je te schrijven wat belangrijk is. En onthoud: hier zijn geen goede of foute antwoorden. Dit gaat over ontdekken wat je ziel doet stralen en je leven tot een geweldige ervaring maakt. Durf groots te dromen!

  • Hang je 3MBV ergens goed zichtbaar op.
  • Noem het bijvoorbeeld 'Blauwdruk naar de ziel'
  • Verfijn je 3MBV dagelijks gedurende een week.
  • Verfijn je 3MBV na iedere grote 'shift'.

De 3 meest belangrijke vragen


1) Ervaringen - Wat wil je echt beleven, ervaren?

(belangrijk: liefde, verbinding, vriendschap)
-
-
-
-


2) Groei - Hoe wil je groeien en jezelf ontwikkelen?

2A) Naar wie moet ik evolueren om deze mooie ervaringen te hebben?
-
-
-
-
2B) Hoe wil ik groeien in gezondheid en fitness?
-
-
-
-
Geest & brein
2C) Hoe zou ik mijn intellectuele leven laten groeien?
-
-
-
-
2D) Welke (nieuwe) vaardigheden zou ik ontwikkelen om een echt rijk leven te leiden? (vooruitgang in carrière, of geheel los daarvan?)
-
-
-
-
Spiritueel leven
2E) Hoe kan ik mijn spirituele kant laten groeien? (cursus, meditatie, pelgrim tocht?)
(aspect van mijzelf dat betekenis, vervulling, hulp geeft om op mezelf af te stemmen)
-
-
-
-


3 Bijdrage - Hoe wil ik bijdragen aan de wereld?

(als ik al die mooie ervaringen zou kunnen hebben, als ik zou kunnen groeien tot al die goede dingen, hoe zou ik dan nu iets teruggeven aan de wereld?

3A) Hoe zou ik bijdragen aan de groei en ervaringen van andere mensen?
-
-
-
-
3B) Hoe groeien in carrière?
(hoe kan ik met mijn bedrijf of baan bijdragen aan de wereld en de planeet?)
-
-
-
-
3C) Creatief leven
(Muziek componeren, kunst, film, youtube-kanaal, podcasts, boek schrijven et cetera,  einddoel is het creëren zelf, niet het aantal kijkers, lezers, luisteraars et cetera)
-
-
-
-
3D) Gezinsleven
(hoe kan ik bijdragen aan degenen die het dichtst bij mij staan? Kan ook groep vrienden zijn)
-
-
-
-
3E Gemeenschap
('tribe', stad, land, continent, wereldwijde internetgemeenschap, ondersteuning  kickstart-financiering et cetera)
-
-
-
-


Volledige uitleg in tekst (engelstalig)
Volledige uitleg in woord en beeld (engelstalig)
 

Terug