opc_loader

Wensenlijst

De paniek over magnesiumstearaat

De waarheid over magnesiumstearaat in voedingssupplementen

Zo nu en dan leest men weer de paniekzaaiende onzinverhalen over voedingssupplementen waarin magnesiumstearaat is verwerkt.  Nou ja onzin, het is zonder uitzondering vrij van enige kennis van zaken en nuance. Hoe zit het dan wel? Ik heb het gevraagd aan een fabrikant waarvan ik weet dat ze zeer deskundig en professioneel te werk gaan, het Nederlandse Vitakruid.

Tijdens de productie van voedingssupplementen in tabletvorm, is er per definitie een anti-klonteringsmiddel nodig in de mengmachines. Zonder een dergelijk middel, zouden voedingssupplementen vele malen duurder zijn, en dat wil niemand. Indien magnesiumstearaat wordt toegevoegd in een mengmachine als anti-klonteringsmiddel, zal er uiteindelijk een klein beetje in de productsamenstelling terechtkomen, dat is onvermijdelijk.  Gelukkig is dit geen enkel probleem. Een negatief effect van magnesiumstearaat wordt pas bereikt bij hoge doseringen, en die bereik je pas indien het niet als anti-klontermiddel, maar als vulmiddel wordt gebruikt, een groot verschil!

In de gekende verhalen wordt ook regelmatig geschermd met een onderzoek uit 1984 (waar later nogal selectief en verbandloos uit geplukt wordt), die een sterk verlaagde solvabiliteit (oplosbaarheid) laat zien. Je moet weten dat tabletten altijd en lagere solvabiliteit kennen dan capsules, dat hoeft dus niet perse aan de hoeveelheid magnesiumstearaat te liggen. Dat concludeert het onderzoek overigens ook niet. Tabletten worden met een gemiddelde kracht van 100 ton geslagen, niet zo gek dat het wat meer tijd nodig heeft om in de maag op te lossen, niets vreemds aan.

Magnesiumstearaat

Een fabrikant van hoge kwaliteit voedingssupplementen zal nooit magnesiumstearaat als vulmiddel gebruiken. Helaas is het waar dat het leeuwendeel van deze industrie inferieure producten produceert en vermarkt. En juist daar ga je veel voedingssupplementen zien waar magnesiumstearaat wel als vulmiddel wordt gebruikt. Plek zat, want zinvolle hoeveelheide werkzame stoffen zitten er niet of nauwelijks in, het mag immers niets kosten. Sterker, dergelijke producten zullen voornamelijk uit magnesiumstearaat bestaan.

Een fabrikant van hoge kwaliteit voedingssupplementen doet nog iets belangrijks. Die testen namelijk iedere productiebatch op solvabiliteit in een maagsimulator. Als het niet oplost, dan werkt een product uiteraard niet, en dat wil je niet in de markt hebben als professioneel bedrijf. Vitakruid bevestigd (zwart op wit) dat haar producten in alle gevallen maar heel weinig magnesiumstearaat bevatten. Je ziet daarom vaak magnesium stearaat als laatst of als één van de laatste ingrediënten wordt benoemd in de opsomming. Dit betekend dat er het minst van in zit.

Enfin, heb je geen duidelijkheid over de hoeveelheden toegepaste magnesiumstearaat in jouw favoriete product? Vraag dan hoe het zit, en kijk om te beginnen goed naar de labelinformatie. Wordt het als vulmiddel, of als anti-klontermiddel gebruikt?


Rob M. M. Greuter
25 juli 2016