opc_loader

Wensenlijst

De 7 stappen van EcoMeditatie

De 7 stappen van EcoMeditatie

De 7 stappen van EcoMeditatie

Versneld van holbewonerbrein naar gelukzalig brein!

In zijn boek Bliss Brain (absolute aanrader!) schrijft Dawson Church over vele wetenschappelijk aangetoonde positieve effecten van meditatie. Ook stel hij dat veel mensen die dagelijks of wekelijks mediteren, zelden of nooit daadwerkelijk mediteren, ze komen eenvoudigweg niet in een meditatieve staat. Daarmee bedoeld hij dat de Beta hersengolven hoog in amplitude blijven, en de Alpha, Delta, Theta en Gamma hersengolven laag in amplitude blijven en onderling in ongunstige verhoudingen.

Ook erkent Church dat velen hun meditatiepraktijk relatief snel opgeven omdat ze er niet of nauwelijks voordeel van ervaren. Door zijn brede en diepgaande kennis van de materie, inclusief de werking van de hersenen, kwam hij uiteindelijk tot het inzicht 7 effectieve meditatiepraktijken te combineren. Daarmee is het voor iedereen mogelijk om snel in een meditatieve staat te komen en heel snel de voordelen ervan te ervaren, vooral ook het ontzettend goede gevoel dat het je brengt. Hij heeft deze combinatie EcoMeditation genoemd.


Ik realiseerde me dat hoewel elk van de zeven praktijken op zichzelf krachtig is, ze elkaar in combinatie versterken. Omdat het fysieke en mentale stimuli zijn waarvoor geen voorafgaande training of overtuiging nodig is, kan iedereen de eerste keer dat hij of zij het probeert een verhoogde staat bereiken. Ik noemde de methode 'EcoMeditatie'.
- Dawson Church -


Instructies EcoMeditatie

Voordat je begint, schakel je mobiele telefoon, laptop en waarschuwingen uit. Geef jezelf het geschenk van 20 minuten ongestoorde tijd. Je kunt dit als eerste in de ochtend doen (sterk aanbevolen), als laatste in de avond, of tijdens een pauze op de dag. Ga rechtop zitten op een rustige plek waar je niet gestoord wordt.

1. Gebruik je vingertoppen om in willekeurige volgorde zeven maal op elk van de EFT-acupressuurpunten te tikken, terwijl je de intentie vasthoudt dat je je in een kalme en vredige toestand bevindt, en niets doet er toe behalve het geschenk van ongestoorde tijd dat je jezelf nu geeft. Tik van boven naar beneden en als je bij het laatste punt bent aangekomen, begin je opnieuw bij het eerste punt. Als je de EFT-acupressuurpunten niet kent, bekijk ze in het diagram hieronder.

EFT Tapping points

Dit is tijd speciaal voor jou. Laat al je zorgen verdwijnen en sta jezelf toe volledig aanwezig te zijn. Terwijl je tikt, zeg je: 'Ik laat alle blokkades voor innerlijke vrede los. Ik laat alle spanning in mijn lichaam los. Ik laat alles los in mijn verleden, heden of toekomst dat tussen mij en innerlijke vrede staat.”

2. Stop met tikken en ontspan je handen. Sluit je ogen en laat je tong losjes op de bodem van je mond rusten.

3. Voel je handen. Voel je voeten. Voel de ruimte in je handen. Voel de ruimte in je voeten. Voel de ruimte in je benen, je armen, je romp, je nek en hoofd. Voel de ruimte in je hele lichaam. Stel je een grote lege ruimte achter je ogen voor. Stel je een grote lege ruimte voor tussen je wenkbrauwen. Als er op enig moment tijdens de meditatie gedachten in je opkomen, laat ze dan gewoon gaan. Kijk hoe ze als wolken door de lucht drijven, zonder gehechtheid.

4. Vertraag je ademhaling naar 6 seconden per uitademing en 6 seconden per inademing. Tel in gedachten tot 6 elke keer dat je inademt, en elke keer dat je uitademt. Merk op hoe ontspannen je tong is. Stel je de grote lege ruimte achter je ogen voor. Houd je tong ontspannen.

Als er fysieke sensaties in je lichaam optreden, zoals pijn, observeer ze dan gewoon. Je hoeft er niets aan te doen. Houd je aandacht gericht op je ademhaling, tel 6 seconden in en 6 seconden uit.

5. Visualiseer de locatie in je borstkas waar je fysieke hart zich bevindt. Stel je voor dat je door je hart in- en uitademt, terwijl je zes seconden inademt en zes seconden uitademt. Zorg voor een ontspannen tong.

6. Stel je voor dat er bij elke uitademing een straal liefde door je hart stroomt naar een persoon of plaats waar je van houdt. Blijf een aantal ademhalingen in deze toestand. Let op de grote lege ruimte achter je ogen en hoe ontspannen je tong op de bodem van je mond ligt.

7. Breng de straal van liefde terug in je lichaam, in het gebied van je fysieke hart. Stuur die liefde naar elk deel van je lichaam dat zich ongemakkelijk voelt of pijn heeft. Om de meditatie te beëindigen, haal je 3 keer diep adem gedurende 6 seconden.

Wanneer je je compleet voelt met de meditatie, breng je aandacht dan terug naar de kamer waarin je je bevindt. Open je ogen en kijk naar het voorwerp dat het dichtst bij je is, en observeer de kenmerken ervan, zoals kleur, textuur enbb. Bcc   gewicht. Verplaats je blik en kijk naar het object dat het verst van u verwijderd is. Let op je ademhaling. Voel het gewicht van je lichaam op de stoel of op het oppervlak waarop je zit. Voel je handen en voeten. Wees je bewust van de tijd.

Bring yourself back to the here and now. While a meditative state supports our well-being, it’s also vital to orient yourself to the “real world” and function there effectively at the end of each meditation period.

Breng jezelf terug naar het hier en nu. Hoewel een meditatieve staat ons welzijn ondersteunt, is het ook van vitaal belang om jezelf te oriënteren op de ‘echte wereld’ en daarin aan het einde van elke meditatieperiode effectief te functioneren.

Doe dit een week lang elke dag, en je zult de rest van de dag een verschil merken in hoe je je voelt. Doe dit een maand lang elke dag en je zult verslaafd zijn. Het duurt slechts 20 minuten, maar misschien wil je je tijdsbesteding eraan geleidelijk verhogen tot 30 of 45 minuten.


Geleide meditatie

Via deze webpagina kan je een geleide meditatie van Dawson Church downloaden en de engelstalige instructie lezen.


Nadere toelichting

1) Tikken op de EFT-acupressuurpunten helpt om stress te verlichten.

2) De tong ontspannen op de bodem van de mond laten rusten stuurt een signaal naar de nervus vagus, die door het hele lichaam dwaalt en alle belangrijke orgaansystemen met elkaar verbindt. Het is de belangrijkste signaalcomponent van het parasympathische zenuwstelsel, dat de ontspanning regelt.

3) Het imagineren van ruimtes in en om het lichaam genereert automatisch Alfa hersengolven met een grote amplitude in je hersenen, waardoor je in de richting van de ontwaakte geest (Awakened Mind) beweegt. Daarom maakt dr. Joe Dispenza hiervan veelvuldig gebruik in zijn geleide meditaties.

4) Het vertragen van je ademhaling brengt je in hartcoherentie.

5) Je voorstellen dat je ademhaling door het hartgebied stroomt brengt je nog meer in hartcoherentie.

6) Het sturen van stralen hartenergie naar een persoon of plaats die je geweldig goed laat voelen brengt je in diepe coherentie. Het voelen van universeel mededogen, compassie, veroorzaakt de grote hersenveranderingen die te zien zijn in MRI-scans van mensen die al langere tijd mediteren. Compassie beweegt de naald als niets anders.

Op dit punt komen de meeste mensen automatisch in Bliss Brain terecht. Ze bevinden zich in een combinatie van Alfa hersengolven, hartcoherentie en parasympathische dominantie. Er is hen niet gevraagd hun geest tot rust te brengen, met gekruiste benen te zitten, een goeroe te volgen of in een godheid te geloven. Ze hebben zojuist een reeks eenvoudige fysieke stappen gevolgd.

7) Het intern richten van stralen van mededogen heeft een helende, zalvende werking op het doelgebied in het lichaam.


Terug