Onze menukaart kan ons wél redden!
We weten allemaal dat wij Aardbewoners veel te veel consumeren, veel meer dan Moeder aarde ons redelijkerwijs kan bieden. We gebruiken nu al veel meer Aards kapitaal dan er op natuurlijke wijze steeds beschikbaar komt. We nemen allang geen genoegen meer met de rente, maar zijn wereldwijd aan het plunderen geslagen. Al zo’n 60 jaar lang. Zo zijn er inmiddels 2 Amerika’s nodig om te voorzien in de consumptie van Amerika. 2,5 China’s, 7 Japan’s, 3 Nederlanden...
Uitdaging: aantal wereldbewoners
- 1950: 2,5 miljard
- 2014: 7 miljard
- 2054: 10 miljard
De pogingen om ons gigantisch ontspoorde consumptiegedrag enigszins te beteugelen reiken niet veel verder dan gerommel in de marge qua energieopwekking, energieverbruik en transport. Het is nu absoluut een goede en noodzakelijke tussenstap om massaal aan de slag te gaan met zonnepanelen, windmolens, elektrische auto’s et cetera. Het zal echter onvoldoende blijken.
In dat licht is het vreemd, héél vreemd dat in de discussie over duurzaamheid, voeding nog altijd een marginale rol speelt. Dat is een probleem. De productie van voeding is immers de meest dominante menselijke activiteit. Verreweg de meeste bronnen zoals water, land en lucht worden gebruikt door de landbouw en de veeteelt.
Door het aanpassen van ons voedingspatroon kunnen we wél hele grote noodzakelijke stappen zetten. Jazeker, dat vraagt een drastisch aangepaste menukaart. Nieuwe leiders met kennis, visie en ballen zullen dat erkennen en helpen uitdragen. En een voedingspatroon is wat mij betreft een breed begrip. Zo is m.i. het ‘asfalteren’ van honderduizenden voor- en achteruinen bepaald geen bijdragende zet. Ik zeg: handen uit de mouwen en diep in de volle grond!
Wetenschappers noemen het onvermijdelijke ‘forward to the past’. Veel minder vlees, zuivel, kasgroenten en industriële producten. Zo kunnen we terug naar een situatie waarin we dankbaar maar uitsluitend de rente van Aards kapitaal verbruiken, onderweg naar een duurzaam gezonder, robuuster en weerbaarder voedselvoorziening, en daarmee een vriendelijk verbruik van Aardige bronnen.
Rob M.M. Greuter
31 juli 2014
Actualisatie: 15 oktober 2015