opc_loader

Wensenlijst

Slapeloosheid

De drie grootste oorzaken van slapeloosheid aanpakken met EFT!

EFT expert Rick Wilkes heeft mij een groot aantal nieuwe, wezenlijk andere inzichten aangereikt, vooral wat betreft de oorzaken rondom slaapuitdagingen, en de effectieve aanpak ervan. Wilkes kijkt naar slaap en de voorbereiding ervan als een natuurlijk proces, dat we onnatuurlijk benaderen. Begin met het denken over slapen alsof het om een maaltijd gaat, vol met de juiste voedingsstoffen. Een maaltijd waarvan we mogen genieten, van alle geuren, smaken, kleuren en texturen! Zo ga je dieper beseffen dat slapen inderdaad pure voeding is voor je geest en je lichaam. Voeding waar je beslist niet zonder kan. Geef slapen daarom hetzelfde soort 'premium' plaats in je eigen ecosysteem, als je volwaardige, voedende voeding geeft.

Vaak hebben we jarenlang gezocht naar de juiste balans in voedingstoffen. Uiteindelijk, na het wegwerken van alle ruis en het heel goed luiseren naar wat onze organen ons hoofd, ons hart, onze botten, spieren et cetera echt nodig hebben, waar ze om vragen, vinden we de juiste voedselbalans die ons het meest brengt. Hetzelfde geldt voor slaap. Leer af te stemmen op je lichaam en sta daarmee je lichaam toe je te vragen wat het nu eigenlijk wil!

Ga je slaapvoorbereiding zien als een kans er een natuurlijke routine van te maken. Net als alle andere dingen die je noodzakelijk vind ter voorbereiding ervan. Zoals tanden poetsen, of je gezicht wassen, je laatste toiletbezoek bijvoorbeeld. Op het internet zijn gelukkig vele praktische zaken te vinden die je leren de juiste toon van je energie en je omgeving te zetten, zodat je een betere, diepere, herstellender slaap kan genieten. Gevoeliger mensen slapen overigens graag eenvoudig (geen poespas) en in stilte.

In dit artikel wordt aangereik hoe jij heel eenvoudig de drie grootste oorzaken van slaapproblemen (bezorgdheid, hard zijn voor jezelf, angst voor alweer slechte nacht) kunt aanpakken met EFT. Geloof mij, het werkt als een trein! Ben je nog niet bekend met EFT? Lees dan eerst de Introductie EFT. Het is echt heel eenvoudig, zelfs ik kan het!


1) Slapeloosheid door bezorgdheid

We denken vaak dat onze bezorgdheid productief is. Als we ergens geen controle over hebben, gaan we ons zorgen maken in de hoop dat dat proces een oplossing zal aanreiken. Precies het omgekeerde is het geval. Overmatige bezorgdheid, blijven malen over een probleem, trekt ons juist heel ver weg van het vinden van een oplossing. Het is juist een gigantisch grote blokkade.

Een van de essenties van ‘slaapkloppen’ is het in een ritme en patroon komen van jezelf kalmeren, door in je lichaam te gaan voelen.  Voel je voeten op de vloer, voel je billen op je stoel of de bank, voel de Aarde je omhoog houden! Het geeft niet als je hier toch onrustig van wordt, dat kloppen we zo weg, we gaan namelijk kloppen op bezorgdheid.

Jouw bezorgheid kan gaan over anderen, naasten, maar het kan ook gaan over je eigen gezondheid en jouw welbevinden, je financiele situatie, verzin het maar. Je bent daarin bepaald niet alleen. Bij vrijwel iedereen met slaapproblemen, speelt bezorgdheid een hele grote rol.

Voorbereiding

Haal diep adem en plaats je hand op je borstbeen.  Dat kan met een lichte, comfortabele druk, of door heel zachtjes te kloppen met je hand, zoals je dat bij een baby zou doen ter troost en kalmering.

Stem nu af op je zorgen, je bezorgdheid, wat gebeurt er in je lichaam? Waar gebeurt er iets, in je hoofd? Er is vrijwel altijd een hoofdcomponent aanwezig. Voel je ergens knoesten, knopen? Stem nu af op je keel en bovenste borstkas. Wat merk je op?

Beweeg nu je hand naar beneden, tot onder je ribben of de solar plexus. Hoe voelt dat? Voel je jezelf daar, zelfs als je nog bezorgd bent?

Bovenstaande is beslist geen flauwekul, het is noodzakelijk om echt in je lichaam te komen, ermee af te stemmen. Slapen is immers een body/mind ervaring. Zolang je in je hoofd blijft zitten zal je lichaam niet of nauwelijks in staat zijn om haar energie vrij te geven, los te maken en te verfrissen, hernieuwen.

Beweeg nu je hand naar je onderbuik, wrijf je onderbuik, mag ook met 2 handen als dat prettig voelt. Stem af op je zorgen, je grootste zorg. Wat gebeurt er? Bedenk dat al je lichaamsreacties, al die verschillende sensaties waarop je aan het afstemmen bent, ieder een eigen klopronde verdienen! Ga door, voel je knieën, je voeten, waar je maar wil voelen. Wat doet je lichaam, hoe reageert he lichaam op je zorgen?

Idealiter, geef je nu, voor het daadwerkelijke kloppen, een intensiteitscore aan wat je voelt. Je kan ze allemaal een score geven, praktischer is het om de luidste, sterkste reactie een score te geven.  Voor veel mensen met slaapuitdagingen, is het een algeheel gevoel van onbalans, disharmonie. Hoe geïrriteerd en disharmonieus voelt jouw bezorgdheid in je lijf?

Nu gaan we daadwerkelijk slaapkloppen, laat je verbazen over de snelheid en effectiviteit ervan!

Klopronde slapeloosheid door bezorgdheid

Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat ik al deze zorgelijke ongemakken in mijn lichaam heb
Zijkant hand (karatevlak) En dat mij verontrust
Zijkant hand (karatevlak) Merk ik al mijn gevoelens op en geef ze aandacht
Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat mijn lichaam zich niet zo goed voelt
Zijkant hand (karatevlak) Deze bezorgdheid mij ongemakkelijk laat voelen
Zijkant hand (karatevlak) Nodig ik mij lichaam uit om zich te ontspannen en tot rust te komen
Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat deze bezorgdheid mijn hersenen volledig in beslag neemt
Zijkant hand (karatevlak) Accepteer ik al mijn gevoelens grondig en volledig

 

Slapeloosheid

 

Hoofd (kruin) Deze zorg en het ongemak, en mijn lichaam
Wenkbrauw Ik ben helemaal opgejut
Zijkant oog En het is tijd voor rust
Onder oog Hey lichaam
Onder neus Ik voel je
Onder mond Je wil tot rust komen
Borstbeen Dank je wel voor het mij laten weten hoeveel ongemak je draagt
Onder arm Ik heb besloten je wat rust en hersteltijd te geven
Hoofd (kruin) Dus, ik laat de zorgen los voor vanavond
Hoofd (kruin) En ik nodig mijn lichaam uit om te rusten en te ontspannen


Diep inademen, diep uitademen, alles laten gaan.
Voel en bepaal nu opnieuw jouw intensiteitscore.

Als je lichaam nu in een bepaald gebied opspeelt, plaats dan weer je hand op dat gebied en bied zo kalmerende troost. Voel de warmte van dat gebied en voel hoe je je voelt. Goede kans dat je nu echt gaat ontspannen, gapen zelfs. Je lichaam schakelt nu van de doe en zorg stand, naar een stand van rust en herstel.

Wanneer je regelmatig gaat kloppen, ga je er achterkomen dat er tijdens het kloppen ineens iets opkomt. Het kan zijn dat je daardoor gaat realiseren dat datgene dat je steeds wakker hield, iets heel anders blijkt te zijn! Slaapkloppen zal je een grote mate van helderheid verschaffen, waardoor je ineens kunt gaan zien, wat je daarvoor niet kon zien!


2) Slapeloosheid doordat je veel te hard bent voor jezelf

Veel mensen in mijn huidige omgeving zijn meer emotioneler dan de mensen uit mijn vroegere omgeving. We vinden het allemaal geweldig om een rijk palet aan veschillende emoties te hebben, te kunnen doorvoelen. Vooral gevoelens van vooruitgang, groei, expressie en bewustzijn zijn belangrijk. Zodra deze uit balans raken, zie je dat mensen meer moeite hebben hun todo lijstje los te laten en niet meer gemakkelijk vrij komen van het idee niet genoeg gedaan te hebben. Terwijl objectief beschouwd, ze vaak krankzinnig veel gedaan hebben! Enfin, deze gedachten gaan terug naar onze kerngedachten over onszelf, en kunnen een goede nachtrust ernstig verstoren.

Ik zal nooit goed genoeg zijn om een goed nacht slaap te hebben, ik verdien dat gewoon niet. Ik moet hard zijn voor mijzelf. Dat is de luide stem van je innelijke criticus! Vraag jezelf dan af, wat die stem met je doet, wat wil die stem jou vertellen, hoe straf je jezelf? Voel je de noodzaak om gestraft te worden, voel je dat in je lichaam? Het maakt niet zoveel uit, we gaan het nu allemaal wegkloppen.

Voorbereiding

Voel je voeten op de vloer, voel je billen op je stoel of de bank, voel de Aarde je omhoog houden. Je kan deze klopronde overigens ook stilletjes liggend in je bed doen. Daar is en truucje voor. Ga dan niet de acupunctuur punten kloppen, maar houd je vingers erop, of masseer ze lichtjes.  Echter, als je er werkelijk van overtuigd bent dat je zo hard moet zijn voor jezelf, dan zou het zomaar kunnen dat je ook hard, agressief zelfs gaat kloppen ;)

Klopronde slapeloosheid doordat je te hard bent voor jezelf

Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat ik ervan overtuigd ben dat ik hard voor mijzelf moet zijn
Zijkant hand (karatevlak) Mag ik nu niet gaan slapen
Zijkant hand (karatevlak) Ik sta toch open voor de mogelijkheid om zacht te zijn voor mijzelf
Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat ik weet dat ik hard moet zijn voor mijzelf
Zijkant hand (karatevlak) De dag is gedaan en ik heb niet alles afgekregen
Zijkant hand (karatevlak) Ik zit in een proces mijzelf iets meer te accepteren
Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat ik hard moet zijn voor mijzelf
Zijkant hand (karatevlak) Zo is het nu eenmaal
Zijkant hand (karatevlak) Ik sta open om te veranderen wat er is
Zijkant hand (karatevlak) Ik kan echt wat rust en hernieuwing gebruiken

 

Hoofd (kruin) Ik moet hard zijn voor mijzelf
Wenkbrauw Zij waren hard voor mij
Zijkant oog Iedereen was hard voor mij
Onder oog En ik ben heel erg hard voor mijzelf
Onder neus Niemand heeft ook maar een idee
Onder mond Over hoe hard ik ben voor mijzelf
Borstbeen En ik zit in een proces om die energie te veranderen
Onder arm Het lijkt erop dat hard zijn voor mijzelf, niet dienstbaar is aan rust en hernieuwing
Hoofd (kruin) En ik zit in een proces mijn lichaam uit te nodigen dit patroon te veranderen


Diep inademen, diep uitademen, alles laten gaan.
Voel, en bepaal nu opnieuw jouw intensiteitscore.


3) Slapeloosheid uit angst voor alweer een beroerde nacht

Bedenk dat jij je energie een richting kan geven! Je kan de overtuiging hebben dat je alweer een beroerde nachtrust tegemoet gaat, en dat ook uitspreken.  Maar, je kan gaan kloppen, en eraan vastplakken dat je toch open staat voor verbazend goede nachtrust. Door te kloppen geef je die energie een geheel andere wending. Doe dat gewoon, verbaas jezelf! Je zou deze klopronde rond een uur of 16.00, of beter, rondom zonsondergang kunnen doen, zodat dit opstakel alvast uit de weg is geruimd.

Haal diep adem, en voel je verbonden met de Aarde. Voel dat de Aarde je ondersteund en je stabiliteit geeft.  Scan je lichaam en voel, hoe je staat tegenover naar bed gaan vanavond. Geef je gevoel hierover een intensiteitcijfer.

Klopronde slapeloosheid uit angst voor alweer een beroerde nachtrust

Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat een deel van mij bang is om vanavond naar bed te gaan
Zijkant hand (karatevlak) Het zal niet anders zijn dan iedere andere nacht
Zijkant hand (karatevlak) Ik zal een vreselijk beroerde nachtrust hebben
Zijkant hand (karatevlak) Ik weet dat nu al
Zijkant hand (karatevlak) En ik sta open voor de mogelijkheid om verrast te worden
Zijkant hand (karatevlak) En verbazend goed te slapen
Zijkant hand (karatevlak) Ondanks het feit dat ik echt niet verbazend goed ga slapen
Zijkant hand (karatevlak) Zie ik er tegenop om vanavond naar bed te gaan
Zijkant hand (karatevlak) Ik zit in een proces om mijn energie te veranderen
Zijkant hand (karatevlak) En ik nodig toch mijn lichaam uit om verbazend goed te slapen.

 

Hoofd (kruin) Een deel van mij ziet er tegenop naar bed te gaan
Wenkbrauw En daar heb ik zoveel redenen toe
Zijkant oog Zo veel slapeloze nachten
Onder oog Zo veel slapeloze nachten
Onder neus Het is een vast patroon geworden
Onder mond En ik sta er volledig voor open om dat patroon te doorbreken
Borstbeen Ik activeer de mogelijhheid van mijn lichaam goed te slapen
Onder arm Ik ben nu veel spanning aan het ontladen
Hoofd (kuin) En ik nodig mijn lichaam uit om samen met mij te werken aan een geweldige nachtrust


Diep inademen, diep uitademen, laat alles daarmee gaan.
Voel en bepaal nu opnieuw jouw intensiteitscore.

Dit is een goed moment om slaap nog eens als voeding te beschouwen. Een maaltijd bevat voedingsstoffen met bepaalde kwaliteiten, geuren, smaken, texturen, die we consumeren, ervaren. Wanneer we naar bed gaan, willen we ook verschillende kwaliteiten ervaren. Echt de lakens voelen, de zachtheid van het kussen en het gevoel van ons lichaam dat ontspant, genieten van de gehele ervaring!

Weltrusten!


Rob M.M. Greuter
28 februari 2016