opc_loader

Wensenlijst

Giftige paraffinekaarsen

Toch maar liever Bijenwaskaarsen?

Moderne paraffinekaarsen hebben een probleempje. Bij het branden van dit type massaal gebruikte kaars (want spotgoedkoop) komt naast veel rook en roet, ook een heleboel andere rotzooi vrij, waaronder het kankerverwekkende Benzeen. Oei? Ja, OEI!!! Het is zelfs nog een slag erger, de pit (dat is het touwtje dat dus niet lont heet) bevat veelal lood, zink en verschillend synthetisch materiaal en dampt gezellig mee, zwaar giftig allemaal. Waarom ruiken wij eigenlijk zo weinig van al dat ‘lekkers’? Heel simpel, door verdoezeling van de paraffinegeur met synthetische aroma’s die ook al toxisch en irriterend zijn. Overigens wordt paraffine gewonnen uit met Benzeen gebleekte ruwe olie (bezinksel) en nabehandeld met chemische oplosmiddelen.

Mensen met aandoeningen aan de luchtwegen (allergieën, Astma, COPD, sinusproblemen, longkanker, longontsteking) doen er extra verstandig aan om brandende paraffinekaarsen te mijden.

Zoals met zoveel gezondheidskwesties, vroeger was het beter, veel beter. Kaarsen werden toen gemaakt van echte Bijenwas. Die is geleidelijk vervangen door dierlijk vet (talk) en die weer de laatste 100 jaar door paraffine. Gelukkig zijn goede Bijenwaskaarsen weer volop verkrijgbaar. Let er wel op dat deze kaarsen voor 100% van Bijenwas gemaakt zijn. Voor een fabrikant is namelijk 51% Bijenwas al voldoende om het label Bijenwaskaars te gebruiken. Dergelijke kaarsen bestaan dus voor 49% uit het giftige  en ziekmakende paraffine.

Helende werking

Kaarsen van pure Bijenwas hebben een duidelijk gunstige invloed op het luchtwegenstelsel. Mensen met bovengenoemde uitdagingen melden serieuze verbetering zodra Bijenwaskaarsen gebruikt worden. Echte bijenwaskaarsen produceren bovendien negatieve ionen, die het binnenklimaat zuiveren van bacteriën, schimmel,  stof, virussen, en andere vervuilers die goeddeels verantwoordelijk zijn voor een groot aantal allergische reacties en chemische overgevoeligheid. Inderdaad, echte bijenwaskaarsen zijn duurder dan paraffinekaarsen, ze hebben echter een aanzienlijk langere brandduur.

De kracht van Bijenwaskaarsen!

  • Helpt Bijenpopulaties in stand te houden
  • Binnenklimaat zuiverende werking
  • Duurzaam product, hernieuwbare grondstof
  • Eerlijke, natuurlijke geur
  • Geen verdamping & verbranding van ziekmakende toxines
  • Helende werking
  • Langere brandduur
  • Veel rustiger vlam, vrijwel geen rook

Rob M.M. Greuter
7 december 2011
Geactualiseerd: 11 oktober 2015