opc_loader

Wensenlijst

Verademing

Leer ademhalen, het is een verademing!

Ademhalen is iets heel natuurlijks, we kunnen niet zonder. En toch zijn er weinig mensen die het goed doen!

Hoe ontstaat een verkeerde ademhaling?

Het leeuwendeel van de mensen ademen te veel en te zwaar. Dat blijkt onder andere uit onderzoek waarbij gekeken wordt hoe vaak iemand per minuut ademt, de ademfrequentie. Zo'n vijftig jaar geleden was dit gemiddeld 12 keer per minuut. Anno 2015, ligt het gemiddelde op 15 keer, een groot verschil! Hiervoor is uiteraard een naam bedacht: Chronische hyperventilatie.

Een ontregeld ademhalingscentrum

Het grote probleem is dat het ademhalingscentrum in de hersenen ontregeld is. Ons ademhalingscentrum meet voortdurend de hoeveel koolzuurgas in het bloed, en bepaalt op basis hiervan hoe diep en hoe vaak we moeten ademen. Een ontregeld ademhalingscentrum is gewend geraakt aan een lage concentratie koolzuurgas in het bloed, en probeert dit lage niveau vast te houden door de ademhaling diep te houden.

De oorzaken van diepe ademhaling

Waarom ademen steeds meer mensen op de verkeerde manier? Deskundige Konstantin Buteyko noemt zes hoofdoorzaken.

1) Het geloof dat diep ademen goed is

Mensen die weinig van ademen begrijpen vertellen nog wel eens dat diep ademen goed is omdat het lichaam dan veel zuurstof op kan nemen. Dat idee is onzinnig. Zuurstof wordt in het bloed direct gekoppeld aan Hemoglobine (er zit bijna geen losse zuurstof in het bloed, en dat is maar goed ook, want pure zuurstof is giftig en veroorzaakt onder andere oxidatie).

De longen werken zo efficient dat het Hemoglobine bij iedereen (behalve bijvoorbeeld bij Longemfyseem-patiënten of mensen met Slaapapneu) volledig verzadigd is met zuurstof. Er kan eenvoudigweg niet meer bij. Dat is ook nergens voor nodig want we gebruiken maar een klein gedeelte van de zuurstof die we inademen. Dieper ademen brengt dus beslist geen extra zuurstof in het bloed!

Maar bij een diepe ademhaling verliezen we wél veel koolzuurgas. En een belangrijke functie van koolzuurgas is dat het de zuurstofafgifte van Hemoglobine aan lichaamsweefsel (zoals spieren, hersenen) stimuleert.

Zonder voldoende koolzuurgas in het bloed blijft zuurstof aan Hemoglobine plakken, en krijgen organen minder zuurstof. Medici noemen dit het Bohr-effect. Dat is het vreemde van een diepe ademhaling: je ademt meer, maar je lichaam krijgt minder zuurstof.

En toch snappen veel mensen dit niet. Wanneer je er op gaat letten, ziet je het misverstand dat diep ademen goed voor ons is, overal opduiken. Een presentator van een televisiespelletje die een zenuwachtige kandidaat gerust stelt met de woorden 'Haal maar even diep adem'. Meer voorbeelden:

  • Naar yogales gaan en een diepe buikademhaling leren.
  • Vrouwen die bij een zwangerschapscursus leren 'puffen', om daarmee straks de weeën op te vangen.
  • De Iceman (Wim Hof) die mensen stimuleert diep te ademen om zo het lichaam te vullen met meer zuurstof.

Dit allemaal vanuit een zeer gebrekkige kennis van wat er bij de ademhaling werkelijk in het lichaam gebeurt.

2) Stress

Stress is een belangrijke oorzaak van Chronische hyperventilatie. Wanneer we onder stevige stress staan, schiet het lichaam in de vecht/vlucht reactie. Wat onder andere  betekent dat we zwaarder gaan ademen. Wanneer deze stressperiode lang genoeg duurt, went het ademhalingscentrum aan het lagere koolzuurgasgehalte dat bij een diepe ademhaling hoort. Zelfs wanneer men na enige tijd uit de stress komt, blijft men te diep ademen.

Veel mensen die last hebben van Chronische hyperventilatie kunnen een bepaalde stressvolle tijd aanwijzen waarna 'het allemaal begonnen is'.

3) Voeding

Verkeerde voeding kan de ademhaling opjagen. Tijdens een Buteyko-cursus wordt daarom heel goed naar voeding gekeken.

4) Gebrek aan fysieke inspanning

Ons lichaam is gemaakt voor stevige arbeid. Een probleem is echter dat steeds meer mensen werk hebben waarbij ze een groot gedeelte van de dag stilzitten. De productie van koolzuurgas blijft de hele dag laag, terwijl men vaak wel wat gestresst bezig is met allerlei zaken. En stress leidt tot een diepere ademhaling.

5) Te fanatiek sporten

Ook fanatiek sporten (vooral duursporten) en daarbij niet goed op de ademhaling letten, kan op de langere termijn problemen geven. Er wordt weliswaar tijdens sport veel koolzuurgas geproduceerd in het lichaam, maar duursporters hebben de neiging dit door een diepe ademhaling snel weer kwijt te raken. Daardoor worden bijvoorbeeld sommige Astmapatiënten benauwd tijdens of na sport. En veel topsporters krijgen na afloop van hun carrière lichamelijk problemen.

Tijdens een Buteyko-cursus kan je leren hoe je op een verantwoorde manier kunt sporten. Ook kent Butetko speciale oefeningen voor topsporters.

6) Diep ademen tijdens slapen

Veel mensen ademen heel zwaar in de vroege ochtend, rond een uur of vier. En hoe zwaarder we ademen, hoe meer koolzuurgas we kwijt raken.

Aanvullend op bovenstaande, geaard gaan slapen levert een grote bijdrage aan een gezonde ademhaling en sterk verhoogde afgifte van zuur aan onze cellen. En dat is bijvoorbeeld heel goed te merken aan het verschijnsel snurken, de nachtmerrie van iedere partner. Dezelfde nacht dat iemand geaard gaat slapen, zal het snurken al verleden tijd zijn! Dit effect heeft het op vrijwel iedereen! Lees hier meer over Aarden!


Konstantin Buteyko werd in 1923 in een klein dorpje bij Kiev (Oekraïne) geboren. Na de tweede wereldoorlog ging hij medicijnen studeren in Moskou.

Leesvoer

Verademing
Het e-book 'Verademing' kwam ik in 2012 tegen als gratis download. Werkelijk een verademing om te lezen, lees het dan ook in één adem uit!

Auteurs: Koen de Jong, Bram Bakker
Uitgeverij: Carrera

De helende kracht van de ademhaling

In dit boek staat de vitaliserende kracht van een goede ademhaling centraal. De ademhaling is immers veel meer dan in en uitademen. De manier waarop je ademt, bepaalt je vitaliteit en vertelt ook veel over je conditie. In dit boek legt Stefaan De Wever uit wat de kwaliteit van onze ademhaling schaadt en welke factoren er positief op kunnen inwerken. Hij legt uit hoe je je ademhalingstechniek kan verbeteren, waardoor je de vitale organen boven en onder het middenrif een constante massage geeft.

Auteur: Stefaan de Wever
Uitgeverij: Stichting Groene Dag

Buteyko Instituut Nederland

http://www.buteyko-instituut.nl


Rob M.M. Greuter
16 februari 2015
Actualisatie: 29 september 2015