opc_loader

Wensenlijst

Beter worden met geuren

8,50


Meer informatie nodig? Neem contact op!

Zet op wensenlijst
Voorraad
Voorraad:
  1  items
Beschrijving

Informatiebundel Beter worden met geuren

Alles over helen met aromatherapie en etherische olie!

Aromatherapie of het gebruik van etherische olie geniet sinds jaren weer meer belangstelling. Deze trend past in de terugkeer naar meer alternatieve geneeswijzen. Nochtans bestaan etherische oliën al sinds de oudheid en werden ze veelvuldig toegepast op verschillende manieren. Het zijn vooral de bactericide en antiseptische eigenschappen van de oliën die voor een heropleving van de aromatherapie hebben gezorgd. Dit danken zij vooral aan sommige bestandsdelen zoals alcoholen, aldehyden, fenolen, ethers en zuren. In tegenstelling tot antibiotica, ontstaat er bij gebruik van etherische olie geen gewenning zodat microben geen resistentie kunnen ontwikkelen. 

Aromatherapie maakt gebruik van de olie die zich in de plant bevindt en kan beschouwd worden als een onderdeel van de fytotherapie. Toch zijn de toepassingen soms totaal anders. Zo worden lavendel en citroen relatief weinig gebruikt in de fytotherapie, terwijl ze in de aromatherapie zo'n breed gamma bestrijken dat ze daar als een EHBO-middel worden beschouwd. 

Extra informatie

Geurig!

​Er zijn verschillende manieren waarop de oliën worden gewonnen. De meest voorkomende is de stoomdistillatie waarbij stoom door een vat vol planten leidt en zo de olie meevoert om ze vervolgens te scheiden van het water. Van de meeste citrusvruchten wint men de olie door persing. Wanneer men een citroenschil uitperst boven een vlam, komen de oliën al vrij. Een oudere, niet meer gebruikte methode was de enfleurage-techniek waarbij men bloemen op een vette glasplaat legde om zo de olie uit de bloemblaadjes te trekken. In sommige planten zit zeer weinig olie. Zo heeft men 12.000 Kg citroenlmelisse nodig voor één liter olie of zijn er ongeveer 5.000.000 bloemen nodig om één liter jasmijnolie te produceren. Toch is het gebruik van etherische oliën niet bepaald duur omdat ze in zeer kleine hoeveelheden toegepast kunnen worden. 

Inhoud​

  • Ontdek de wereld van de etherische oliën!
  • Wat zijn etherische oliën?
  • Hoe kunnen ze worden gebruikt?
  • Een overzicht van de meest gebruikte soorten
  • Praktijkadviezen voor werken met etherische olie

Stichting Groene Dag informatiebrochures

De Stichting Groene Dag informatiebundels rondom natuur en natuurlijk leven zijn een neerslag van de voordrachten en activiteiten die Stichting Groene dag organiseert. Ze zijn geschikt als gids voor zelfstudie of als begeleiding voor verenigingsactiviteiten, discussiegroepen et cetera. Deze informatiebundels behandelen de meeste vraagstukken op weg naar een gezonde en evenwichtige voeding. Door gesprek, discussie of studie van het onderwerp kunnen deelnemers komen tot een eigen visie, zelfs als deze in sommige opzichten sterk afwijkt van het gangbare voedingsgedrag. Deze informatiebrochures zijn onderdeel van de opleiding 'GezondheidsOpvoeding' en bevatten informatie die iedereen die met mensen werkt zou moeten kennen. 


Gegevens informormatiebundel

Auteur:     Stefaan de Wever
Taal: Nederlands
Vorm: Brochure, 66 bladzijden
Uitgever: Stichting Groene Dag

Inschrijven nieuwsbrief
Laatst bekeken items