opc_loader

Wensenlijst

HeelBewust Nieuwsbrief LV

9 mei 2013

Hemelse vaart allemaal!

De afgelopen dagen mocht ik veel leren over de Natuurlijke Hygiëne (NH) en de relatie tussen het spijsverteringsysteem en voeding in het bijzonder. Ik dacht al een en ander te weten en te begrijpen, niet dus. De inzichten zijn ontzettend belangrijk voor iedereen die serieuze gezondheidswinst wenst te behalen, en daarin de regie durft te nemen. Daarom deel ik e.a. graag met jullie in de vorm van maar liefst 7 artikelen.

Het Syteem van de Natuurlijke Hygiëne
Het basisprincipe is dat zelfgenezing eigen is aan het leven. Zelfs al zijn er talrijke auteurs en gezondheidswerkers die hun eigen systeem bedachten en uit de schatkamers van de NH een aantal ideëen plukten over voedig en combinaties en een eigen dieetmethode lanceerden, is het basisprincipe van de NH niet gefocused op voeding. Laten we enkele van de principes bekijken en proberen te begrijpen.

1) Zelfgenezing
Het lichaam heeft het vermogen om zichzelf te genezen, als je er plaats voor maakt en condities schept die gunstig zijn en in de behoeften voorzien. Het onderdrukken van symptomen is geen 'behandeling'. Als traditionele artsen eventueel voedingsbeperking adviseren en daarnaast medicijnen voorschrijven tijdens een griepepidemie, zal een hygiënist waarschijnlijk adviseren om zoveel mogelijk te rusten, geen medicijnen te gebruiken, zo weinig mogelijk te eten en het lichaam toelaten om zichzelf natuurlijk te genezen. 

2) Minder tussenkomsten
Natuurlijke Hygiëne zegt niet dat het altijd verkeerd is om tussenbeide te komen (bijvoorbeeld wanneer iemand een been breekt), maar in het algemeen mag men aannemen dat voor de meeste ziekten geadviseerd wordt om geen medicijnen te gebruiken noch (natuurlijke) behandelingen die enkel symptomen onderdrukken. 

3) Vasten
Vasten is een sleutelbegrip in de NH omdat het de ultieme fysiologische rust is. Het doel van het vasten is het lichaam zichzelf te laten genezen, door alle energie stop te zetten die normaliter naar de spijsvertering gaat en deze energie beschikbaar te stellen aan de zelfgenezing. Tijdens koorts of andere acute ziekten zullen Hygiënisten vasten adviseren in tegenstelling tot interventies of medicijnen, zelfs bij hoge koorts. 

4) Eenvoud in voeding
Hygiënisten adviseren een voeding die zo eenvoudig mogelijk is. Er zijn kleine verschillen over rauw of gekookt, maar de meeste houden het bij eenvoudige vegetarische maaltijden zonder zout en scherpe specerijen. 

5) Fruitarisme
Bijna alle Hygiënisten adviseren fruit als het zuiverste, biologisch meest correcte voedsel dat men kan eten. Dit betekent echter niet dat men enkel fruit eet.


Voedingsleer volgens de Natuurlijke Hygiëne (NA)
De werking van onze spijsvertering wordt nog altijd slecht begrepen, ook door artsen en veel natuurgeneeskundigen. Tegelijkertijd wordt het belang van een goed functionerende spijsvertering ernstig onderschat. We stoppen onnadenkend en ondeskundig van alles in de mond, zodra er klachten en (chronische) ziekten ontstaan schuiven we de verantwoordelijkheid liefst af. Gedwee laten we dan een arts nog meer verstoringen van de spijsvertering in de mond stoppen of zelfs vitale organen eruit slopen. Twee wijsheden die WAAR zijn:
'wat de wortels zijn voor de plant, zijn de darmen voor de mens' en 'De dood huist in onze darmen'. De laatste lijkt een nogal negatieve benadering als je weet dat niet alleen de dood, maar ook het leven voortkomt uit juist een gezonde darmwerking. Energie of vermoeidheid, kracht of zwakte, vitaliteit of levensmoeheid, de darm zit er altijd tussen.

Wie darm zegt heeft het over de spijsvertering en de spijsvertering heeft te maken met het voedsel dat je eet. Het is zinloos om over de darmwerking te praten en niets te vertellen over voeding en vertering. En vice versa. Een slecht werkende darm betekent een slechte bevoorrading van de cellen met voedingsstoffen, een groot rendementverlies, een haard van vervuiling. Velen zien de darm slechts als een afvoerkanaal, terwijl het ook voor velen een permanente bron van intoxicatie is, die 90% van de intoxicatie van het lichaam voor haar rekening neemt. De vervuiling van de stofwisseling is een van de meest dramatische vormen van intoxicatie, hetgeen door slechts enkelen wordt erkend. Aldus, we gaan eerst leren over voeding!

7 belangrijke artikelen vanuit de Natuurlijke Hygiëne
Lees hier 'Voedingsleer volgens de Natuurlijke Hygiëne'
Lees hier 'De Kracht van Fruit'
Lees hier 'Gouden regels voor helende fruitcombinaties
Lees hier 'Ontbijtprogramma volgens de Natuurlijke Hygiëne'
Lees hier 'De Principes van de Natuurlijke Hygiëne'
Lees hier 'Natuurlijke Hygiëne'
Lees hier 'Stop vermoeidheid'


En dan is er nog een Moederdag aanstormende, bekijk hier fijne suggesties!

Veel leesgenoegen, natuurlijk!


Namasté
Rob Greuter


 

In alles wat HeelBewust aanreikt, dagen wij het geholpen, zelfgenezend vermogen van mens en dier uit. Wij geloven in de kracht van geïntegreerde holistische geneeskunde.
 

Hartelijk dank voor uw aandacht!

Uw suggesties ter verbetering van HeelBewust en natuurlijk deze nieuwsbrief zijn van harte welkom. Ook informatieverzoeken over een bepaald onderwerp kunt u bij ons kwijt.
Bel of e-mail ons daarom gerust! Voor het doorsturen van deze nieuwsbrief zal het universum u rijkelijk belonen!

Met HeelBewuste groet,
Rob Greuter
HeelBewust

Phone:         +31 (0) 316 842 769
iPhone:        +31 (0) 642 994 326
Email:           info@www.heelbewust.com
Facebook:    http://www.facebook.com/HeelBewust
Twitter:         http://twitter.com/HeelBewust
Website:       http://www.heelbewust.com